Given pinsam vinnare

Måste en kulturchef kunna skriva? I tisdagens SvD uppställdes en formel som på fackspråk kallas kontradiktion.

Premiss: Steve Sem-Sandbergs De fattiga i Lódz är ett mäktigt kraftprov, den kan-ske mest relevanta vinnaren i prisets historia. Slutsats: Valet av Sem-Sandberg är pinsamt. Juryn borde genusutbildas och skämmas.

Artikeln påvisar att Augustpriset går i Nobelprisets ojämlika spår: blott var tredje vinnare är kvinna. Tyvärr haltar jämförelsen. Vad som avsågs var prisernas paral-lella utveckling de senaste tjugo åren.

En passgångare således. En petitess möjligen.

Samma tidning, samma helg. Ulf Lundell uppvaktas på 60-årsdagen. Två låtrader rycks ur sitt sammanhang, kulturchefen svingar sitt trollspö och upphöjer dem frimodigt och lätt nostalgiskt till stor lyrik.

Premiss: Låtskrivarens bruk av adverbet ”igen” i två på varandra följande versslut.

Slutsats: Man tar sig för pannan och dånar.

About Ola K

Ola Klippvik, författare, född 1974. Bibliografi: Sportsmän (Bonniers 2005); Vikbodagbok (Natur & Kultur 2009); Hotellet (NoK 2010); Vikbodagbok II (NoK 2012); Vikbodagbok III (NoK 2014). Kontakt: olaklippvik@gmail.com.
Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.