Intressen: minimalism, revolutioner och att radera begäret

Missa inte Zadie Smiths rendezvous med Generation Facebook i dagens DN Kultur.

Här några valda utsnitt:

Om Justin Timberlakes Mefistofeles-figur i The social network: Målade ögonbryn, svettig panna, och det där kokainstinna, lövtunna självförtroendet som ständigt hotar att störta ner i paranoia.

Om Generation Facebook: I ett decennium har de läxats upp för att de inte skapat den rätta sortens måleri eller litteratur eller musik eller politik. Det visar sig att de smartaste 2.0-kidsen har gjort något helt annat och mycket speciellt. De har skapat en värld.

Om framtiden: Eller också kommer hela internet helt enkelt att bli som Facebook: falskt, trevligt, låtsasvänligt, självförhärligande, glättat och oäkta. Just sådant som gjorde att jag lämnade Facebook ungefär två månader efter att jag gått med.

Om nya FB-innovationen Open Graph: Som Lanier skriver: Olika medie-former stimulerar olika möjligheter i den mänskliga naturen. Vi bör inte för-söka stärka flockmentaliteten så mycket som möjligt. I stället bör vi försöka uppmuntra den individuella intelligensen … Man måste vara någon innan man har något att dela med sig av.

Om utopin: Allt krymper. Egenart. Vänskaper. Språk. Sensibilitet. På ett sätt är det en transcen-dental upplevelse: vi förlorar våra kroppar, våra röriga känslor, våra begär, våra rädslor. En erinran om att de av oss som med motvilja vänder sig bort från vad vi uppfattar som en uppblåst, liberal-borgerlig självkänsla borde vara försiktiga med vad det är vi då önskar oss: våra blottade nätverksjag tycks inte vara friare, snarare mer osjälvständiga.

Om pekuniära incitament: För annonsörerna är vi vår köpförmåga med några vidhängande, personliga och helt irrelevanta foton.

Om statusen: Man bör minnas att Facebook, vårt nya gränssnitt mot verklig-heten, skapades av en andraårsstudent vid Harvard, med en sådans intressen. Vilken är din relationsstatus? (Välj en. Det kan bara finnas ett svar. Folk måste få veta.) Har du ett ”liv”? (Visa det. Lägg ut bilder.) Gillar du rätt sorts saker? (Gör en lista. Saker att gilla bör omfatta: filmer, musik, böcker och tv-prog-ram, men inte arkitektur, idéer eller växter.)

(övers. Lars Linder)

About Ola K

Ola Klippvik, författare, född 1974. Bibliografi: Sportsmän (Bonniers 2005); Vikbodagbok (Natur & Kultur 2009); Hotellet (NoK 2010); Vikbodagbok II (NoK 2012); Vikbodagbok III (NoK 2014). Kontakt: olaklippvik@gmail.com.
Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.