Citatet

24guide4-facebookjumboOm du bestämmer dig för att bli skådespe-lare, håll dig till ditt beslut. Dem som du mö-ter i en förmodat upphöjd position – kritiker, lärare, rollbesättare – kommer i regel att vara dig intellektuellt och moraliskt underlägsna. De kommer att sakna din föreställningsförmåga, vilket är skälet till att de blev byråkrater snarare än artister; och de kommer att sakna ditt mod, då de valt ett tryggt liv inom institutionen sna-rare än att tro på sig själva. De tillbringar sina liv med att lära sig läxor mycket annorlunda än dina, och många eller de flesta av dem kommer att vara avundsjuka på dig och den avund-sjukan kommer att ta sig uttryck som förakt. Det är bara ett billigt trick olyckliga människor tar till, och om du tar det för vad det är, behöver du inte ta åt dig eller bli överdrivet ledsen över deras åsikter om dig. Det är åsikten hos personerna på verandan som talar om de lata slavarna.

james_hopkinsons_plantation_slaves_planting_sweet_potatoes

David Mamet, Sant och falskt – Kätteri och sunt förnuft för skådespelaren (övers. Gerhard Hoberstorfer)

About Ola K

Ola Klippvik, författare, född 1974. Bibliografi: Sportsmän (Bonniers 2005); Vikbodagbok (Natur & Kultur 2009); Hotellet (NoK 2010); Vikbodagbok II (NoK 2012); Vikbodagbok III (NoK 2014). Kontakt: olaklippvik@gmail.com.
Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.