Avgrundsjournalistik

A2

Gruvolyckan i Chile har fått för stora mediala proportioner, anser Jens Liljestrand, varpå han till trycket väljer att befordra ännu en artikel (DN 14/10) på temat, där han utan skrupler raljerar över de instängda gruvarbetarnas situation. Till exempel ska de ha skickat tillbaka desserter som inte smakat, låter Liljestrand på behörigt avstånd från ovan meddela DN:s läsare.

Även denna artikel saknar dock ett perspektiv; det litterära. Mig veterligen hade ingen annan än Liljestrand jämfört Chile vare sig med Darfur eller Haiti. Mindre långsökt vore att associera till Jules Verne eller Eurydike; till helvetestratten i Divina Commedia eller till babyloniernas tvådimensionella bild av underjorden som en plats belägen under jordskivan: motsvarande det svarta hålet (abyssos) eller världsrymden – den stora oceanen. Då skulle månlandningsjämförelsen inte längre tett sig lika apart, för att anknyta till bildtexten i papperstidningen.

About Ola K

Ola Klippvik, författare, född 1974. Bibliografi: Sportsmän (Bonniers 2005); Vikbodagbok (Natur & Kultur 2009); Hotellet (NoK 2010); Vikbodagbok II (NoK 2012); Vikbodagbok III (NoK 2014). Kontakt: olaklippvik@gmail.com.
Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.