Vikbolandet, vecka 41

unknownB fyller tre år och börjar genast klottra med sina nya tuschpennor och efter drygt två månader bär-gas de instängda chilenska gruvarbetarna ur un-derjorden i en specialbyggd kapsel. På håll hörs en knall och för mitt inre ser jag älgen dråsa i mar-ken. I Arktiska drömmar gestaltar Barry Lopez hur en hjord myskoxar vred sig runt sin riktkarl uppe på ett krön under utprovningen av bästa försvars-position. På morgnarna täcker frosten de nedfallna löven. Jag sätter innerfönstrena på plats i gamla köket (”skötrummet”) och i barnens sovrum. Roy Andersson var förra veckans kidnappade gäst i Här är ditt liv – jag ser de första fem minuterna, märker att han inte är bekväm och stänger av. För tio dar sen blev jag trettiosex. Högst uppe på hjässan, kan jag känna med handen, har håret tunnats ut en aning. Var då inte där och gnugga hela tiden, utbrister G när jag lite motvilligt böjt mig fram mot henne i sänglampsskenet. Då bråddes jag alltså snarast på morfar? Barry Lopez skildrar vidare sitt oväntade möte med en knubbsäl, plötsligt uppstigen i en månbelyst vak vid en avsides belägen oljeborrplattform på havsisen norr om Mel-ville Island: Nyfikenheten höll den fastnaglad. Själv var jag trollbunden av tanken på hur långt ut i världen jag hade hamnat.

About Ola K

Ola Klippvik, författare, född 1974. Bibliografi: Sportsmän (Bonniers 2005); Vikbodagbok (Natur & Kultur 2009); Hotellet (NoK 2010); Vikbodagbok II (NoK 2012); Vikbodagbok III (NoK 2014). Kontakt: olaklippvik@gmail.com.
Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.