Vadå för ”krafttag” egentligen?

Frågan är vilka dessa med allt större iver proklamerade krafttag mot hatet egent-ligen skulle komma att gynna mest i det redan från början allvarligt haltande reso-nemangets hypotetiska förlängning: den mediala makten själv eller de olyckligt marginaliserade? Nej, hörrni, sluta skylla den förståeliga missbelåtenheten på tek-niken. Vad ni så vidlyftigt benämner ”hat” har alltid funnits, då och då inom er själva. Nu kom det i alla fall upp till ytan och det var väl bra? Så kan den som önskar, har goda skäl eller bara är lagd åt det hållet polisanmäla detta digitala klotter och kanske rentav få det fällt och avlägsnat från väggen, ifall det skulle visa sig falla under allmänt åtal alternativt under brottsbalkens femte kapitel om ärekränkning, förolämpning eller grovt förtal?

***

Andra dagar undrade jag hur stor den här presumtiva gruppen ”hatare” med så omfångsrika kvantiteter snusk och skräp och våld på hjärnan i själva verket var? Kunde man inte låta udda vara jämnt?

Men kanske är jag naiv, jag läser inte deras anonyma sidor och hänger inte på den sortens forum, jag hade annat att göra. Däremot verkar det ju bra att slå vakt om ett stort mått av yttrandefrihet, åtminstone i andra hörn av världen. Ta bara Sattar Beheshti med flera andra modiga och då ändå rätt modesta regimkritiker. (They threatened me yesterday and said: Your mother will soon wear black because you don’t shut your big mouth.) Och där var det alltså L’ancien régime som helt utan inskränkning bestod förtrycket, hoten, repressionen…

About Ola K

Ola Klippvik, författare, född 1974. Bibliografi: Sportsmän (Bonniers 2005); Vikbodagbok (Natur & Kultur 2009); Hotellet (NoK 2010); Vikbodagbok II (NoK 2012); Vikbodagbok III (NoK 2014). Kontakt: olaklippvik@gmail.com.
Det här inlägget postades i Missriktade välviljor, Yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.