Svea rikes sista dagar

Sysslolöshet blir ditt fördärv, Catullus, / sysslo-löshet gör dig för vild och lössläppt, / sysslo-löshet störtade förr i gruset / kungar och stä-der. (ur Carmina)

Expressens skicklige politiske reporter Niklas Svensson fyllde nyligen år och valde då att tillbringa tre dygn ihop med goda vänner i ett slutet sällskap på ett trankilt hotell beläget i naturskön svensk högfjällsmiljö. I vimlet syntes Per Schlingmann, Lars Ohly och Anna Maria Corazza Bildt, samtliga iförda den för kvällen särskilt ämnade Niklas Svensson-masken. Med typisk pojkaktig humor hade Svensson låtit tillverka en dödsmask föreställande den idel leende politiske reportern själv; en mask som gästen sedan kunde spänna fast med gummiband runt hjässan och lyfta upp och ner. Ja, konstigare än så var det faktiskt inte.

Observera hur skadelystna digitala röster velat göra gällande att någon form av sedesfördärv eller besticklighet skulle ha förelegat denna fina födelsedagskväll. Fastän beaktansvärd en barock anklagelse. Och som jubilaren själv för säkerhets skull redan i förväg korrigerat sina få men okunniga kritiker: ”Efter tjugo år i det här yrket är jag över­tygad om att de har fel.

20 år som tufft granskande politisk journalist är 20 år som tufft granskande poli-tisk journalist. Själv har jag ingen sådan tung politisk erfarenhet att luta mig mot. Därför blev det också svårare för mig att förhålla mig oberoende och kritiskt granskande, antar jag.

About Ola K

Ola Klippvik, författare, född 1974. Bibliografi: Sportsmän (Bonniers 2005); Vikbodagbok (Natur & Kultur 2009); Hotellet (NoK 2010); Vikbodagbok II (NoK 2012); Vikbodagbok III (NoK 2014). Kontakt: olaklippvik@gmail.com.
Det här inlägget postades i 2013, Branschen, Satiriskt. Bokmärk permalänken.