”Sorterad Strindberg”

Kultursidor ska vara kul att läsa och ofta är det kul. ”Vän av ordning kan härvidlag antingen jubla eller förtrytas, beroende på vilken sorts vän av ordning han eller hon är.” Skriver t ex Jonas Thente, vän av rådande ordning, apropå konceptförfattaren Pär Thörns nya… hm… diktsamling?

Thörn har alltså alfabetiserat Röda rummet och under rubriken Sorterad Strindberg klappar Thente uppsluppet takten och fattar galoppen och utvinner ”dolda bety-delser” och oväntade ”poetiska effekter” ur suggestiva rader som ”minuter, minu-ter, missnöjd, missräkning, misstroende, misstänkta, misstänkta, mitt, mitt, mitt, mitt, mitt, mitt, mitt, mitt…” Rader i vilka det föregivet poetiska stråket dock i vanlig ordning varken lät sig identifieras eller förmedlas via andra argument och tankebanor än cirkelns hermetiskt slutna.

D.v.s. man söker effekter, som alltså finns. Och Thente funderar obekymrat vidare: Thörns bok innehåller exakt samma ord som Strindbergs, men i en annan ordning. Hos vem ligger då rätten till verket?

Som lekman skulle jag tveklöst svara ”Pär Thörn” på den frågan.

Strindberg överlever nog ändå.

About Ola K

Ola Klippvik, författare, född 1974. Bibliografi: Sportsmän (Bonniers 2005); Vikbodagbok (Natur & Kultur 2009); Hotellet (NoK 2010); Vikbodagbok II (NoK 2012); Vikbodagbok III (NoK 2014). Kontakt: olaklippvik@gmail.com.
Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.