Höjden av hyckleri

När PFLP:s Leila Khaled i fjol våras anlitades som föredragshållare av Konsthall C i Stockholm, eller när författaren Stig Sæterbakken häromåret bjöd in förintelseför-nekaren David Irving till en litteraturfestival i Lillehammer, då genljöd få svenska protester. Visst bör en yttrandefrihetsvän ge sitt stöd till Pussy Riot under den rysk-ortodoxa repressionen – precis som till Lars Vilks när han tecknar profeten som turbanförsedd rondellhund. Pussy Riot riskerar nu fängelse för sitt hädiska tilltag; Lars Vilks tvingas dras med sitt dödshot.

Att som Aftonbladet hävda högerpopulism är nog mest ett utslag av kognitiv dis-sonans. Men jag saknar koll på SION och dess systerorganisation. De verkar otäcka, som de flesta åsiktskollektiv, och jag har invändningar mot Vilks institutionella konstbegrepp (hermetiskt och självreferent). Den här dispyten tycks dock snarast bottna i att somliga skribenter vädrat villebråd. Stimulerade av ett bistert världsläge och en bister organisation ser man en chans att bita tillbaka. Först klandrade man teckningen; nu klandrar man kontexten.

Milda makter. En tuschteckning.

About Ola K

Ola Klippvik, författare, född 1974. Bibliografi: Sportsmän (Bonniers 2005); Vikbodagbok (Natur & Kultur 2009); Hotellet (NoK 2010); Vikbodagbok II (NoK 2012); Vikbodagbok III (NoK 2014). Kontakt: olaklippvik@gmail.com.
Det här inlägget postades i Akademiskt, Islam, Konst. Bokmärk permalänken.