Citatet

Felet är att Gud inte bryr sig om. Någon enda gång åtminstone kunde han bry sig om. Någon enda gång när brinnande böner riktas ur djupet kunde han bry sig om. Någon enda gång kunde han hjälpa den nödställde, kväsa förtryckaren. Men inte en enda gång.

Utöver vad som kan beräknas ur kausalitet och sannolikhet verkar Gud icke. Därmed stå vi ensamma med våra subjektiva föreställningar om gott och ont. Ensamma med vår längtan efter ett högre ljus. Över oss välver sig en himmel av sten.

En viss förståelse för Gud ter sig ofrånkomlig. Vem gitter i längden bekymra sig om skorpionens välfärd? Vem orkar outtröttligen ömma för kvalster och kackerlackor, tuggande käkar, sugande utskott? Varför överhuvudtaget måna sig om gråsuggan? Stenen ligger bra där den ligger och varför skulle man lyfta på den?

Willy Kyrklund, Om godheten

About Ola K

Ola Klippvik, författare, född 1974. Bibliografi: Sportsmän (Bonniers 2005); Vikbodagbok (Natur & Kultur 2009); Hotellet (NoK 2010); Vikbodagbok II (NoK 2012); Vikbodagbok III (NoK 2014). Kontakt: olaklippvik@gmail.com.
Det här inlägget postades i Citat. Bokmärk permalänken.