Citatet

»Under de år som gått sedan jag först tänkte tanken att jag skulle skriva denna bok, har det funnits en idé om att skildra det tillstånd som Europa och Sverige befinner sig i. Men jag ville göra det med engelska West Midlands som konkret exempel. För det första är hemmablindhet ett stort problem. Om jag skrev tematiskt om Skåne och Malmö skulle alla mina egna barn- och ungdomsminnen och föreställningar blandas i något som möjligen kunde bli en memoarliknande text kryddad med vantrivsel i samtiden. Men om jag betraktade ett helt annat landskap utifrån kunde jag behålla den nödvändiga distansen. Att jag valde West Midlands var förstås inget konstigt. […] Där finns samma utveckling från bonde- till industrilandskap och vidare därifrån till ett landskap tyngt av svåra sociala problem i skarven mellan det vi kallade folkhem och det som många idag främst upplever som en hemlöshet, en krackelerande identitet och känsla av främlingskap.«

Thomas Nydahl, Black Country (Vaka över ensamheten, 2012)

About Ola K

Ola Klippvik, författare, född 1974. Bibliografi: Sportsmän (Bonniers 2005); Vikbodagbok (Natur & Kultur 2009); Hotellet (NoK 2010); Vikbodagbok II (NoK 2012); Vikbodagbok III (NoK 2014). Kontakt: olaklippvik@gmail.com.
Det här inlägget postades i Citat. Bokmärk permalänken.